Siğil Nedir? Kondilom Nedir?
Siğil çok eski tarihlerden beri bilinen bir enfeksiyondur. HPV virüsüyle ortaya çıkar. Her her toplumda da görülebilir. Bulaşıcıdır ve baı bölgelerde kanser sebebi olabildiği için önemlidir. Siğiller derinin üst tabakasında oluşur. İyi huylu, ciltten kabarık, rekabarık lezyonlardır. Ciltte değişik büyüklükte ve şekillerde olabilir.nksiz, bazen hafif koyu renktedir.
Siğilin Görülebildiği Yerler
Tüm vücuttaki cildin herhangi bir yerinde görülebileceği gibi genital bölge,anüs,anal kanal,rektum, ağız ve burun mukozasında da görülebilir.
Kadınlarda daha çok vulva dediğimiz dış genital organlarda, erkeklerde de peniste daha sık görülür. Anal bölgede, anal kanalda ve anüs içinde de bulunabilir. Genital bölgelerde ve anüste olduğunda kondilom olarak da adlandırılır.
En çok genital kondilom sebebi HPV 6 ve 11 tipidir. Her iki tip te düşük riskli HPV tiplerindendir.
Ellerde, daha çok el parmaklarında, ayaklarda sık görülür. Ayak tabanında olan siğiller sıkça nasırla karıştırılırlar. Bulunduğu bölgeye göre görünümleri değişebilir.
Sert ve pürüzlü görünümden düz ya da yumuşak yapıya kadar değişen görünümlerde olabilir. Etkeni olan HPV virüsünün tipine göre şekli ve yayılma hızı değişebilir. Bulunduğu bölgenin ıslak, nemli olması durumunda daha hızlı yayılır.
Makatta Siğil
Siğiller değişik boyutlarda olabilir. 1nn. ya da birkaç cm arasında görülebilir. Bazen birbiriyle birleşerek yaygın alanları tutabilir. Ağrı yoktur. Islaklık hissi ve şiddetli kaşıntı şikayeti ön plandadır. Kişi anüsü yıkaması sırasında kendi eline pürtüklü yapılar geldiğini hisseder. önceleri et beni zanneder, ciddiye almaz.
Zaten bir çeşit et benidir. Fakat çoğalma başlayınca, yayılınca muayene olma gereği duyar. Bazı kişilerde uzun süre çoğalmadan kalabileceği gibi bazı kişilerde çok hızla yayılır. Bu durum kişinin direnci ile, siğil olan bölgeyi ıslak ve nemli tutmasıyla ya da bölgenin travmaya maruz kalmasıyla (örneğin anal ilişkinin devam etmesi) ilgilidir. Bu saydığımız durumlar varsa daha hızlı yayılır.
Kesin teşhis için yerine göre genel cerrahi uzmanı, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve cildiye uzmanı muayene etmelidir. Anal bölge muayenesinde anüsün iç kısmı yani rektum da değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme en kolay anoskop muayenesi ile yapılabilir. Bu muayene de genel cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Siğilin – Kondilomun Teşhisi
Teşhisi gözle muayene ederek konur. Çünkü lezyonlar çok spesifiktir, görmekle rahatlıkla tanınabilir. Bazı durumlarda hastada bulaşma sebebi yoksa, doktor ya da hasta için şüpheli bir görünüm varsa bazen de hastayı ikna etmek için patolojik tetkik istenebilir.
Teşhis etmek için faydalı olabilecek bir kan tetkiki yoktur.
Rahim ağzı kanserinde ve anal kanserde HPV virüsünün genotipi önemlidir. HPV tipini belirlemek için tedavi sırasında siğilden parça alınabilir. Ya da vajinal semeerden tip tayini yapılabilir.
Siğile Kimlerde Daha Sık Rastlanılır?
Herkeste görülebildiği gibi bazı kişiler daha yatkındır. Çocuklar, ergen gençler, tırnak yeme alışkanlığı olanlar daha yatkındır. Bu kişilerde el parmaklarında siğiller görülür. Virüsü aldıktan sonra direncin düşmesi lezyonların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Ağır enfeksiyon geçirenlerde, şeker hastalarında, kortizon gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullananlarda, kemoterapi alanlarda virüsü aldığında hemen ortaya çıkabilir ve hızla yayılabilir. Bu kişilerde tedavi de çok zordur ve iyi bir tedavi – sıkı takip gereklidir.
Çocuklarda çoğunlukla ciltten cilde temasla bulaşırlar. Yaralı, sıyrık ciltle temasta virüs rahatlıkla bulaşabilir.
Erkeklerde yüzdeki siğiller tıraş yoluyla yüzde değişik yerlere yayılmaya sebep olabilir.
Uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda virüs rahim ağzından kolaylıkla bulaşabilir.
Cinsel aktif yaşlarda genital ve anal siğiller fazla görülür. Kondilom cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan çoğu zaman kişinin partnerinden bulaşır. Çok eşi olanlarda, korunmasız ilişkide bulunanlarda sıktır. Anal ilişkide anal kondilom daha sık olarak görülür.
Siğilin Sebebi Olan HPV Nedir?
Siğil ve kondilom yapan mikrop HPV (Human Papilloma Virüs) dir. 200 e yakın tipi vardır. Bazı tipleri kanser yapan bir mikroptur. Virüs alındıktan sonra yıllarca belirti vermeden kalabilir. Siğilin görülmemesi mikrobu almadığını göstermez. Tedaviden sonra % 90 temizlenebilir ama % 10 oranda vücutta kalacaktır. Özellikle yüksek riskli olan HPV’ler vücutta daha uzun kalırlar.
HPV temas yoluyla bulaçan bir mikroptur. El ayak siğili ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Genital ve anal kondilom ise cinsel yolla bulaşır. Az oranda kullanılan eşyalardan bulaştığını bildiren çalışmalar vardır. Islak zeminler ,havlular bulaşma yolu olabilir.
HPV Nasıl Bir Hastalığa Sebep Olur?
Verruca Vulgaris: El-ayak-yüz gibi ciltte görülen siğillerdir. Bu tip siğiller kanserleşmez. Ağrı yoktur. Zararsızdır. Ciltte büyümeden yıllarca kalabilir. Nadiren çocuklarda kendiliğinden geçebilir. Büyüme eğiliminde olursa tedavi şarttır. Bazen inançlı kişilerde okutma (hocaya) yoluyla da geçebilir. Burada psikolojik olarak direnç yükselmesi faktörü rol oynayabilir. Fakat çoğalma varsa tıbbi tedavi yapılmalıdır.
Warts: Ellerdeki avuç içinde olan ve ayak tabanında görülen siğillerdir. Ayak tabanındakiler nasırla karışabilir. Bu siğiller de kanserleşme görülmez.
Anal,Genital Siğiller (Kondiloma aküminata) : Anüs, anal kanal, rektum (bağırsağın son kısmı), erkek ve kadın dış genital organlar, kadınlarda vajen içinde bulunan siğillerdir. Çok büyük oranda cinsel yolla bulaşır. Oral seks yapanlarda ağız,dudak,boğazda da görülebilir.
Çoklukla kanser yapan HPV tipleri ile oluşur. Bu nedenle tedavi mutlaka yapılmalıdır. Kadınlarda rahim ağzı kanseri yapan etken HPV dir. Ayrıca anüs, penis, ağız ve dudak kanserleri de HPV ye bağlı olarak oluşabilir. Kanser yapma konusunda bazı HPV tipleri daha yüksek risklidir.
Siğil – Kondilom Tedavisi
Değişik tedavi yöntemleri mevcuttur:
Hangi tedavi olursa olsun uzun bir tedavi süreci vardır. Yakın takip ve belirli aralıklarla tedavi uygulamak gerekir. Tedavi siğillere yönelik bir tedavidir. HPV yi yok etme yani mikrobu öldürme tedavisi yoktur.
Siğiller tamamen kaybolduğunda, ve en az 3 ay tekrarlamadığında HPV nin % 90 oranında yok olduğğuna dair çalışmalar vardır. %10 oranda özellikle yüksek riskli virüsler yıllarca dokuda kalabilmektedir.
İlaçla Siğil tedavisi:
Siğilleri yakan kremler mevcuttur. Çoğunlukla cildiye ve kadın doğum uzmanları tek ve küçük lezyonlarda tercih etmektedrler. Fakat küçük bir lezyona krem sürmek zor olduğundan, etrafa taşma yapacağından siğilin etrafındaki sağlam ciltte de yanıklar görülebilmektedir.
Dondurma Yöntemiyle Tedavisi (Kriyoterapi)
Sprey şeklinde siğlin üzerine azot püskürtülür. Siğil donma yoluyla yok olur. Bu tedavide de küçük siğillere uygulama zorluğu vardır. Etraf sağlam dokularda da hasar oluşabilmektedir.
Asitle yakma:
Başarı oranı düşük olan bir tedavi yöntemidir.
Elektrokoterle yakma:
Küçük lezyonlar da tek tek yakılabileceğinden tedavide başarı oranı yüksektir
Cerrahi Tedavi: Nadiren lokal anesteziyi tolere edemeyenlerde,büyük lezyonlarda tercih edilebilmektedir. Ama her seansta genel anestezi almak, çok sayıda dikiş atılması hiç pratik değildir. Dikiş atılınca deformasyon da olabilir.
Radyofrekansla Siğil – Kondilom Tedavisi
En çok tercih ettiğimiz yöntemdir.
1 mm kadar olan siğilleri bile yakma şansı olduğundan ve ses dalgası ile yakıldığında etraf dokulara zarar vermez. Elektrokotere göre yaralar daha kolay iyileşir. Tüm lezyonlar her seferinde, tek seansta yakılmalıdır. Lokal anestezi ile kolaylıkla yapılabilir. İşlem sonrasında işine, sosyal hayatına devam edebilir.
En geç 1 ay aralıklarla kontrole çağırılır. Her kontrolde yeni çıkan lezyonlar tek tek tekrar yakılmalıdır. Çünk HPV dokuda kalmaya devam edeceğinden yeni lezyonlar mutlaka çıkacaktır. Tekrarlamayacağını söyleyenler olsa da bu durum pek gerçeklerle uyuşmaz.
Tedavi Sürecinde Önemli Bazı Noktalar
-Daha önce belirttiğimiz gibi lezyonlar tekrar tekrar ama azalarak çıkacaktır. Bu nedenle en geç 1 ay aralıklarla kontrole çağırılmalı ve yeni çıkan lezyonlar tekrar tedavi edilmelidir.
-Kondilom anal bölgedeyse mutlaka anüsün içi de kontrol edilmelidir. Rektum ve anal kanalda siğil varsa anoskop yardımıyla yakılmalıdır. Eğer anüsün içi tedavi edilmezse hem dışarıdaki siğillerin tedavisi mümkün olamaz hem de anüs içinde siğiller büyüyerek tıkanıklık yapar. Karına dışkı çıkması için torba takmaya (kolostomi) kadar giden kötü sonuçlar olabilir.
-Kadınlarda genital bölge siğillerinde kadın hastalıkları uzmanı görmeli, smeerle rahim ağzı kanseri açısından kontrol yapmalıdır.
-Hasta olan kişinin partneri de kontrol olmalı ve siğil varsa o da tedavi edilmelidir. % 100 koruma sağlamasa da cinsel ilişki sırasında kondom (prezervatif) kullanılmalıdır.
-Hasta direncini düşürecek hastalığı varsa tedavi olmalı,kullandığı ilaçları doktoruna sorarak yeniden düzenlemelidir. Direncinin yükselmes için iyi beslenmeli,proteinden yüksek gıdalar tüketmelidir. Bağışıklığı artıracak ilaç takviyeleri önerilebilir.
-Korunma amaçlı aşılar hasta olmayanlara uygulanması önerilir. Fakat son yapılan çalışmalarda dirençli siğili olanlarda aşının tedavide faydalı olabileceği belirtilmiştir. Piyasada HPV nin 4 ve 2 tipi olan aşılar mevcuttur. Dörtlü olan tercih edilmelidir.